UOB maakt foutloze uitwisseling van 3D-modellen mogelijk
Foutloze uitwisseling met Uniforme Objecten Bibliotheek
Op donderdag 4 juni verscheen de eerste versie van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dit unieke open platform maakt de uitwisseling van BIM 3D-modellen mogelijk voor alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten tot stand gebracht.
Foutloze informatie-uitwisseling
De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie kan plaatsvinden zonder dat daarbij fouten ontstaan. Een foutloze informatie-uitwisseling is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. De UOB maakt sneller en efficiënter werken mogelijk en vermindert bouwfouten en faalkosten. De oplevering van de UOB is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D). Remco van der Linden, directeur Techniek & Markt van Techniek Nederland: ‘De UOB zorgt voor standaardisatie. Die is nodig om datagestuurd te kunnen ontwerpen, bouwen, installeren en beheren.’

samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Dankzij de achterliggende open
standaarden zijn modellen waarin deze objecten worden gebruikt ook echt uitwisselbaar.
Onafhankelijk van softwareleveranciers
Alle fabrikanten kunnen straks hun producten toevoegen op basis van de open internationale ETIM-MC standaard. Ze hoeven niet langer voor individuele softwareleveranciers specifieke productdata te produceren en te onderhouden. Ieder installatiebedrijf kan straks, onafhankelijk van de eigen software, de objecten uit de bibliotheek gebruiken voor het ontwerpen en beheren van gebouwinstallaties.
Meer dan 350 template-objecten
Bij de start van versie 1.0 van de UOB kunnen 80% van de meest toegepaste productsoorten worden getekend. Gebruikers van het platform kunnen ruim 350 template-objecten toepassen in de generieke vorm. Op dit moment bieden tien fabrikanten in totaal zo’n 13.000 van hun producten aan, waarmee nu ook al specifieke objecten kunnen worden gemaakt. In Nederland gebruikt ongeveer 80% van de marktpartijen Revit. Versie 1.0 van de UOB gaat daarom van start met template-objecten voor Revit. Om de mogelijkheden van het platform te demonstreren aan installatiebedrijven, fabrikanten en ontwikkelaars is een demo-app beschikbaar. Installateurs (modelleurs/engineers) kunnen daarnaast kennismaken met de UOB via speciaal georganiseerde kliksessies in de maanden juni en juli.
Kennismakingsfase
Voor het succes van een open standaard is draagvlak cruciaal. De initiatiefnemers en de technieksector als geheel zetten daarom in op een brede deelname aan de UOB. Zij nodigen fabrikanten en softwareleveranciers uit om hun productdata aan te leveren en hun applicaties geschikt te maken voor de UOB. 2BA en haar CAD-partner voor de UOB (CIC) zullen de fabrikanten en softwareleveranciers ondersteunen met infosessies en ‘hackathons’ die eveneens in juni en juli worden gehouden. De eerste commerciële Revit-apps zullen in september worden opgeleverd. Daarna kunnen installateurs de UOB ook in projecten in gaan zetten.
DigiDeal Gebouwde Omgeving
De open Uniforme Objecten Bibliotheek is één van de versnellingsprojecten van de DigiDeal Gebouwde Omgeving. Met dit initiatief willen de overheid, Techniek Nederland en Bouwend Nederland de digitalisering in de bouw een impuls geven. Martin Kreijenbroek, directeur van 2BA: “Als sector willen we de verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. We zullen onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit sterk moeten vergroten. Open digitaal samenwerken is daarin cruciaal.”
Meer informatie
Meer informatie over de UOB is te vinden op www.openuob.nl.
Meer artikelen van Techniek Nederland :
De vakcommissie Bliksembeveiliging van Techniek Nederland organiseert een bijeenkomst voor de leden.
Techniek Nederland is op zoek naar commissieleden voor de Vakcommissie Elektrotechnische Installaties (VEI). Deze commissie richt zich op alle directeuren en (midden) managers van bedrijven in de elektrotechniek die lid zijn van Techniek Nederland.
Installateurs kunnen via Techniek Nederland vanaf nu de training ‘Comfortinstallateur’ online volgens. Deze tak van installateurs richt zich op levensloopbestendige woningen, zorg op afstand en huisautomatisering.
Kortgeleden benoemde ondernemersorganisatie Techniek Nederland vier nieuwe bestuursleden. Tanja Loeff-Hageman (directeur van Installatiebedrijf Tibo-Veen) en Maurice Hoffman (directeur van HoffmanDME Techniek) betreden het bestuur namens de Groep middelgrote bedrijven.
De Vakcommissie Elektrotechnisch Installatiebedrijf (VEI) organiseerde onlangs het webinar ‘Uitbreiden van (gelijkspanning) apparatuur op bestaande schakel- en verdeelinrichtingen’. Belangstellenden kunnen de presentatie of het webinar terugkijken.
Er komt heel wat af op bedrijven die zich moeten certificeren om aan gasverbrandingsinstallaties te mogen blijven werken. Voor kleine bedrijven is het misschien de eerste keer dat ze met certificering te maken krijgen. Het lijkt ingewikkeld, maar u staat er niet alleen voor. Techniek Nederland biedt hulp via een stappenplan.
Techniek Nederland en NVKL, de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek, bundelen de krachten. De snelle groei van de toepassing van warmtepompen en andere duurzame koudetechnieken heeft beide organisaties doen besluiten de energietransitie extra vaart te geven. Beide brancheorganisaties gaan onder meer samenwerken op het gebied van kwaliteit, vakopleidingen en dienstverlening.
Techniek Nederland is verhuisd naar Intechnium, het huis voor de techniek. In het nieuwe kantoor, dat is ingericht in een nieuw deel van het bestaande Intechnium, zijn ook Wij Techniek, OFED en TVVL gevestigd.
Techniek Nederland gaat samenwerken met stichting Woonz.nl om ouderen in staat te stellen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De ondernemersorganisatie voor de techniekbranche deelt haar technische kennis met Woonz.nl, het woonplatform voor senioren.
Sinds 15 juni heet OTIB: Wij Techniek. Ondanks de nieuwe naam blijft de organisatie het samenwerkingsverband van de werknemersorganisaties CNV Vakmensen, De Unie en FNV-Metaal en de werkgeversorganisaties NVKL en Techniek Nederland. Als ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche motiveren zij vakmensen in de branche om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor
Op donderdag 4 juni verscheen de eerste versie van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dit unieke open platform maakt de uitwisseling van BIM 3D-modellen mogelijk voor alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform in samenwerking met een aantal grote technisch di
Wat is momenteel de belangrijkste uitdaging voor installateurs? Dat is niet het vinden van werk. Het gaat namelijk goed in de branche. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland omschreef het eind vorig jaar zo: “De vlag hangt in de top. En dat niet alleen: hij wappert ook nog eens volop.” De uitdaging lijkt vooral: hoe krijgen we al dat werk gedaan nu gekwalificeerde medewerkers lastig te
Met ruim 6.300 bedrijven als lid is Techniek Nederland één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland. Doekle Terpstra is er sinds februari 2017 voorzitter. Hij vindt de toekomstverkenning Connect 2025 een schot in de roos. Toch ziet hij bij de gouden toekomst voor de technieksector ook enkele donkere wolken hangen.
Nu het kabinet het Klimaatakkoord heeft vastgesteld, is de weg vrij om anderhalf miljoen bestaande woningen vóór 2030 duurzaam en energiezuinig te maken. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland is positief over die ambitieuze aanpak.
Nu het kabinet het Klimaatakkoord heeft vastgesteld, is de weg vrij om anderhalf miljoen bestaande woningen vóór 2030 duurzaam en energiezuinig te maken. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland is positief over die ambitieuze aanpak.
Techniek Nederland is enthousiast over de verlenging van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, denkt dat het besluit van minister Wiebes een stimulans zal zijn voor consumenten en bedrijven om méér daken te voorzien van zonnepanelen.
In de vastgoedportefeuille van het Rijk heeft techniek een groot belang. Techniek Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf gaan daarom nauwer samenwerken. Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en Roger Mol (directeur Transacties en Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf) hebben daarover een overeenkomst getekend. De samenwerking richt zich op actuele uitdagingen, zoals de energietransitie,
Techniek Nederland en Holland Solar gaan zich samen inzetten voor de energietransitie. Nu de groei van zonne-energie in ons land razendsnel gaat, vinden beide organisaties dat ze de krachten moeten bundelen. Met een symbolische ondertekening op de beurs Solar Solutions in Vijfhuizen bekrachtigen de voorzitters Doekle Terpstra van Techniek Nederland en Jaap Baarsma van Holland Solar op 19 maart de
Techniek Nederland ziet in de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord een extra stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Voorzitter Doekle Terpstra: “De doorrekening laat zien dat de doelen binnen handbereik zijn, maar dan moeten we er wel een schepje bovenop doen. De richting van de klimaatplannen is goed. Wij werken graag samen met het kabinet om de plannen concreet te maken.” De onde
Techniek Nederland vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont bij de voorgestelde nieuwe norm voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). “De nieuwe norm betekent een stap terug en blokkeert een versnelling van de energietransitie”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor installateurs en technisch dienstverleners. In een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binne
Techniek Nederland, Opleidingsfonds OTIB en vier hogescholen hebben met een aantal andere organisaties in Utrecht het startschot gegeven voor het Center of Expertise HUB (Human Capital for Building Technology). Met de oprichting van het expertisecentrum breidt de technieksector kennis en opleidingen op het gebied van gebouwtechnologie uit en versterkt het de innovatiekracht.
Rijkswaterstaat en Techniek Nederland hebben afspraken gemaakt om de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van infratechniek samen aan te pakken. De organisaties bundelen hun kennis en kracht om de infrastructuur van ons land te vernieuwen en te verduurzamen. Directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat en Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland bekrachtigden de samenwerkin
Vicevoorzitter Claudia Reiner heeft op 15 januari jl. op Rotterdam CS de officiële handeling verricht voor de nieuwe naam van de vereniging. UNETO-VNI gaat verder als Techniek Nederland. Met een druk op de knop onthulde zij op een groot scherm het nieuwe logo van de ondernemersvereniging voor technisch dienstverleners, installateurs en de technische detailhandel. Dat deed zij samen met algemeen di
Onlangs hebben de stichting Wetenschappelijk Onderwijs Installatietechniek (WOI) en de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een overeenkomst getekend voor een vijfjarig onderzoeksprogramma dat zich richt op de toekomstige ontwikkelingen in de installatiebranche. Een nieuwe praktijkleerstoel Installatietechniek van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft maakt onderdeel uit van het programma. Het pra
Voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is techniek onmisbaar. Dat is de kern van De BNR Techniektour, een nieuw radioprogramma dat BNR vanaf donderdag 10 januari wekelijks uitzendt. In elke aflevering is een reportage te horen over technische uitdagingen en hoogstandjes die ervoor zorgen dat Nederland veilig en voorspoedig functioneert. Voor het maken van de uit